Laxfilé med Duchessepotatis, gräslökssås och sparris
publicerat den
God morgon vänner. Friyay, skönt med kortvecka efter semestern.
Mmmm, denna varmrätt gick hem hos Herr J. Detta var även nyårsvarmrätten.
Ingredienser 4portLaxfilén
300 laxfile
2 krm Salt
1 krm Svartpeppar
Olivolja och smör till stekning
Duchessepotatis
0,5 gr Potatis (mjölig)
1 st Ägg
25 gr Smör
Salt & peppar
Gräslökssås
1,5 st Schalottenlökar
12 gr Smör
1,5 dl Vitt vin
1 msk Fiskfond
1,5 dl Vatten
0,5 msk Timjan, färsk
4 st hel Vitpeppar
1 st Lagerblad
1,5 dl Vispgrädde
12 gr Smör
0,5 kruka gräslök
1 krm Salt
0,5 krm Peppar
Till servering
125 gr Sparris.
Tillagning
Sätt ugnen på 225 gr
Duchessepotatis
1. Skala potatisen och koka i saltat vatten tills den är mjuk, ca 20min
2. Sila av vattnet och tillsätt ägg, smör, salt och peppar. Blanda väl med en ballongvisp. Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 10 min i övre delen av ugnen, tills moset har fått färg.
Gräslökssås
1. Skala och finhacka Schalottenlöken, fräs mjuk i smör. Tillsätt vinet och koka på medelvärme, det ska reducera ned till ca hälften av vätskan.
2. Tillsätt Fiskfond, vatten, timjan, vitpepparkorn och Lagerblad, låt småkoka i ca 15 min. Sila av såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaka såsen i kastrullen.
3. Tillsätt grädden och låt sjuda i ytterligare 15 min till en krämig konsistens. Finhacka gräslöken. Tillsätt smör och gräslök i såsen strax innan servering och smaka av med salt och peppar.
Laxfile
1. Skär laxen i 4 portionsbitar. Salta och peppra efter smak och stek laxen i olja och smör i en varm panna ca 2-3 min per sida.
Sparris
1. Ta bort de träiga längst ner på sparrisen och skär i 3 delar. Förväll sparrisen i saltat vatten i ca 30 sek.
Nu dags för jobb
Kram Razzy